2022. április 10., vasárnap

Pálfi Zsuzsanna: Bevonulás a döntőre




„ Amint beért Jeruzsálembe, felbolydult az egész város, és ezt kérdezgették: Kicsoda ez? A sokaság ezt mondta: Ő Jézus, a galileai Názáretből való próféta.” 
(Mt 21:10-11)     

       Bizonyára mindenki látott már TV-ben, vagy élt át élőben résztvevőként vagy szurkolóként valamilyen döntőt. Lehet ez sportesemény, de akár szellemi vetélkedő is. Minél jelentősebb eseményről van szó, annál nagyobb feneket szoktak keríteni a döntőnek. A döntő pedig a bevonulással kezdődik, ami egyfajta felfokozott hangulat, várakozás légkörében történik.  

                 1. Már a bevonulás is eredmény. Nem véletlenül jut el senki a döntőbe, sokat le kellett már tenni az asztalra, hogy itt lehessen valaki. 
                 2. Aki a döntőbe érkezik, nemcsak bemutatkozni, nemcsak csupán játszani, hanem győzni jön. Kell, hogy teljes elszánás legyen benne, mert nagy a tét. Már csak karnyújtásnyira van tőle a végső győzelem, de ugyanúgy az ellenféltől is. 
                 3. Minden eddigi tevékenység, felkészülés, gyakorlás erre a döntőre nézve történt, és most egy győzelemben nyerhet igazán értelmet. 

       Jézus virágvasárnapi bevonulása is ilyen. Nemcsak úgy besétál Jeruzsálembe, ahogy korábban már többször tette tanítványaival. Ő most a döntőre érkezett. Sok-sok megharcolt, megimádkozott, megélt esemény van már mögötte: csodák, gyógyítások, tanítások, megpróbáltatások még néhány halott feltámasztása is. Most azonban nemcsak egy újabb jeruzsálemi bemutatkozásra, nemcsak egy újabb erőpróbára érkezett, hanem végérvényesen győzni jött. Kerül, amibe kerül, akár az életébe is, de mindent megtesz, hogy győzzön a gonosz, a halál, a bűn felett. Jön győzni az emberi életet megnyomorító sátáni gondolatok, szavak, tettek és mulasztásokból fakadó nyomorúság felett. Minden, amit eddig tett, amit eddig mondott azért történt, arra utalt, arra mutatott előre, ami most fog bekövetkezni. Minden eddigi is már megváltásunkra, a végső szabadítás irányába mutatott. A döntőben világlik ki azonban majd a maga teljességében, hogy Isten mennyire gyűlöli a bűnt, de ugyanakkor mennyire szeret bennünket. Jézus győzni jön, meghirdeti királyságát, az Ő országát, és kitárja a kaput mindenki előtt: Gyertek, éljetek ti is ebben az országban, ahol én leszek a királyotok, aki győzedelmeskedik. Jézus a döntőt is ugyanazon szabályok szerint vívja meg, mely egész szolgálatát meghatározta: az isteni szeretet és az isteni igazság erejével. A döntőben lesz bőven nehézség, lesz padlóra kerülés, lesz reménytelennek látszó helyzet, de ne legyen kétségünk, hogy kié a végső győzelem.  

       Így nézzünk Jézus virágvasárnapi bevonulására, így nézzünk a nagyheti döntőt értünk is vívó Jézusra, és ennek a fényében vívjuk meg a magunk csatáit és „ ama végső harcot ” is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése