2022. december 24., szombat

Fodor-Csipes Anikó: Szenteste




„ A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát, a homály földjén lakókra világosság ragyog… Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!” 
(Ézsaiás 9,1.5)   

        Valahányszor eszembe jut ez az ének: „Öröm hallik mindenfelől: eljött a Messiás!" 

        Megszületett a kis Jézus, azt tartja az Írás. Egész világ megváltója, Mindnyájunk szabadítója,”, megállapítom, hogy azért remek, mert nem csupán kisdedként tekint Jézusra. Olyan sokan, a karácsonyi születéstörténet miatt úgy tekintenek rá, mint aki gyermek, egy kicsi baba, aki ott fekszik bepólyálva a jászolban, és emiatt sokaknak nem tud kialakulni egy igazi, személyes kapcsolata vele, mert a felnőtt Jézus már nem kerül olyan közel a szívükhöz. Sokan nem is tudnak imádkozni Jézushoz, csak Istenhez. Sokáig én is így voltam. De ez az imént idézett ének is arra irányítja a figyelmünket, hogy persze, a kis Jézus megszületett, de Ő a Messiás, Ő az egész világ Megváltója, mindnyájunk Szabadítója. Jó lenne, ha ma úgy figyelnénk az igére, hogy észrevennénk: a karácsonyi kisded közben felnőtt. És mint kisded is, ennek a világnak a királya volt, aki öröktől fogva mindörökké Isten, hiszen az angyalok is így hirdették meg: „nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban.” (Lukács 2,10-12) Csak az emberek többsége nem tudta ezt, és nem akarja tudomásul venni ma sem. Ezért vagyunk ilyen nagy lelki sötétségben.  

        De az ige bíztat bennünket ma: „A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát, a homály földjén lakókra világosság ragyog.”  

        Karácsonyt az ünnepel méltóképpen, aki tudja, hogy kit ünnepel. És aki tudja, hogy kivel találkozhat karácsonykor, annak az élete megváltozik. Aki a világ világosságával találkozik, az maga is világítani kezd, és áldássá lesz mások számára. Karácsonynak az volt a célja, hogy mi mindnyájan ilyenekké váljunk. Ne csak a gyermekre emlékezzünk, hanem örvendezzünk szívünkben a Megváltónak!     

Forrás: Napi Ige és gondolat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése