2022. május 21., szombat

Székely Zsolt Ferenc: Mindenki hisz, aki hisz?




" Mindenki hisz, aki hisz?  Hallottam az Úr Jézusban való hitetekről."
(Ef. 1, 15)

          Az egyik lelkész szolgálatból hazafelé tartott, amikor az autója elromlott félúton, az egyik faluban. A helyiek segítettek a helyi autószerelő udvarára betolni az autót. Az autószerelő éppen otthon volt, készségesen állt rendelkezésre. Megtudta, hogy a „páciens” lelkész. Miközben szereli az autót, szóba került többek között a hit témája is. A lelkész szerint a szerelő reformátusságát igazolva elmondta, hogy ő meg van keresztelve, igaz, templomba nem jár, de hisz Istenben. Mégis mit hisz pontosan, kérdezte a lelkész? Hiszem, amit az egyházam hisz. Mit hisz az egyháza, kérdezte a lelkész? Hát mindent, amit a papunk hisz, válaszolta kissé ingerülten. A lelkész nem akarta tovább feszíteni a húrt, abbahagyta a kérdezgetést. Következő kérdése az lett volna, hogy mit hisz a papjuk.  

          Testvérem, egy mondatban el tudod mondani, miben hiszel? Hiszed, hogy Isten szeret? Hiszed, hogy Isten igazságos? Hiszed, hogy Isten jó? Hiszed, hogy Isten megsegít? Hiszed, hogy Isten nem hagy el? Ez mind jó, de nem elég. Hiszed, hogy… kérlek, fejezd be te a mondatot. Miben hiszel pontosan? Mert mindenki hisz valamiben.  

          Efézusban is sok mindenben hittek az emberek. Volt, aki a pénzben hitt, más a sikerben, önmagában, a szerencsében. Voltak néhányan, akikről azt mondja Pál: hallottam az Úr Jézusban való hitetekről.  

          A te gyülekezeted hite az Úr Jézusban való hit? A Te hited az Úr Jézusban való hit? Figyelj Pál szavaira: „ Az Úr Jézusban való hitetekről”, ez azt is jelenti, hogy az Úr Jézuson kívül semmiben nem hisznek ezek az efézusiak. Az Úr Jézusban való hit azt is jelenti, hogy te már nem emberek, vagy saját magad lehetőségeivel, hanem az ő lehetőségeivel számolsz. A Te hited forrása, alapja és célja Jézus. Testvér, hited az Úr Jézusban való hit? Tartsunk ma önvizsgálatot, engedjük, hogy ez az ige átvilágítsa hívő életünket és hitünket és legyen imádságunk, ami a tanítványok imádsága is volt: „ Uram, növeljed a mi hitünket”. 

Forrás: Napi Ige és gondolat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése