2021. március 17., szerda

Böttger Antal: A kiáltás




„ Halld meg esedező hangomat, amikor segítségért kiáltok, kezemet fölemelve szent templomod felé.” (Zsolt 28,2)    

Sok kiabálást hallunk ma: kiabál a férj a feleséggel, vagy éppen fordítva. Mert azt hiszik, igazuk van egymással szemben, pedig nem is kellene szemben lenniük. Kiabál a szülő a gyermekkel, de már az is előfordul, hogy a gyermek kiabál szülejével. A szülő ideges, a gyermek neveletlen, de minimum szabadosan nevelt. Kiabál a főnök a beosztottal, aki nem mer visszakiabálni, hát vagy valaki mást keres, akivel kiabálhat, vagy bevesz egy bogyót, amit ilyen esetekre tartogatva hord magánál. Kiabál sok ember a meccsen: „hajrá...” -és valóban kiadja a gőzt… És van, aki kimegy az utcára, hogy egy órán át kiabálja: „Mongyonle!” aztán hazaérve néhány sör bódulatában azt érzi, hogy ma valami nagyot tett. 

Tudom, nem értem végére a sornak, de érti mindenki, hogy miről beszélek.  

És akkor még a zsoltárban is kiáltás van? Igen, de ez egészen más. A zsoltáros felemeli Isten felé a kezét és felkiált hozzá segítségért! Kiált, mert úgy érzi: itt már nem elég szép csendesen imádkozni. Nem elég úgy, ahogy legtöbbször mi is szoktunk imádkozni: meghajtott fejjel, talán meg is görnyedve, összekulcsolt kézzel. Itt már akkora a baj, hogy kiáltani kell! Hangosan, égig hatóan! Itt csak olyan segítség jöhet már szóba, ami egyenesen a mennyei szent templomból: Isten lakóhelyéről jön! Nem elég a kisebb, kevesebb (nem mintha Isten segítségei közt különbség lenne!).  

Valahogy így vagyunk most a járványban, a bizonytalanságban, a tehetetlenségben, és valljuk be félelmünkben is: itt már csak Isten hatalmas mennyei segítsége tehet valamit! Hogyan segít? Mi lesz a csodája? Talán más neked, kedves olvasó és más nekem! Talán megnyugvás, talán vigasz, talán gyógyulás, talán…, amit Ő, a Hatalmas elvégez!  

Ezért kiálts te is fel Istenhez, az égbe! Bátran, zengőn. Nem követelőzve, nem akarnok módra, csak nagyon elszántan, nagyon ráhagyatkozva. És az ég kapui megnyílnak, és csodája jön, mert Ő a mi erősségünk! 

Forrás: Napi Ige és Gondolat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése